13 de Gener de 2021

La Fageda - Un paisatge, un espai de curació

Un projecte dins un gran projecte

La Cooperativa la Fageda és un projecte social de primera magnitud -, situada en un entorn paisatgístic extraordinari, un bosc de faigs excepcional dins la zona volcànica de la Garrotxa. L’encàrrec de la  creació d’una zona verda a les instal·lacions de la Cooperativa la Fageda responia a un doble objectiu, integrar la zona verda dins un marc natural excepcional i crear un espai que aportés solucions funcionals al propi objectius social a part de donar resposta a altres valors com la sostenibilitat i el respecte per el paisatge de proximitat.

Sense endinsar-nos en les possibilitat terapèutiques i curatives específiques de l’ús d’entorns naturals i de paisatges verds estructurats, el projecte va plantejar solucions a funcionalitats específiques sol·licitades per la Cooperativa la Fageda, va assegurar solucions tècniques que garantissin l’eficiència natural i ambiental i va plantejar solucions estètiques que creessin espais de benestar.

Detalls del projecte

El projecte tenia per objectiu la creació d’un parc – jardí  dins l’espai del Mas els Casals, amb l’objectiu de ser un espai per l’esbarjo, l’activitat física, el relaxament i el descans dels treballador i dels residents del centre.

Es van crear àrees separades per elements vegetals que donessin intimitat a les diferents zones d’activitat – zones de joc, d’exercici físic, de descans i de pícnic-,  i afegint també  elements vegetals que integressin els espais limítrofs del parc amb la zona del Parc Natural. Es van instal·lar pèrgoles acompanyades de plantes  caducifòlies que creessin espais adequats a la climatologia de cada època de l’any.

Es va dissenyar una xarxa de camins amb itineraris adaptats i amb especial cura de la pavimentació per fomentar el passeig com a eina d’exercici i relaxació, aprofitant els punts destacats per aportar vistes generals sobre el Parc Natural.

Al fer el disseny del parc -jardí es va tenir especial cura en preservar l’arquitectura d’elements de pedra seca, integrant-los a l’estructura de camis i de zones funcionals

Plànol de la Fageda
Altres experiènces

Filter

Infinitum

Viure el mediterrani

La Fageda

El paisatge, un espai de curació

Terra Dominicata

Landscaping i sostenibilitat, luxe del segle XXI